În fiecare zi primim pe diverse căi o avalanșă de informații, dintre care trebuie să selectăm și să le reținem pe cele utile, de aceea o memorie bună este mai valoroasă decât oricând. Când este vorba despre școală sau facultate, memorarea informaților fără o metodă de studiu eficientă poate deveni copleșitoare, dacă nu imposibilă. Date, nume și noțiuni, toate acestea pot fi reținute mai rapid dacă respectăm câteva reguli.


1. Concentrează-ți atenția

Pentru ca informațiile să treacă din memoria pe termen scurt în memoria pe termen lung, trebuie să fii cu adevărat prezent și să acorzi întreaga atenție procesului de învățare. Acest lucru înseamnă să elimini toate lucrurile care te-ar putea distrage de la învățat. Uneori poate fi o provocare, dar merită 100%.


2. Ordine în lucruri, ordine în minte

Spațiul în care înveți sau lucrezi este important, asigură-te că biroul tău este bine ordonat și organizat, fără foi împrăștiate care să te distragă, iar toate materialele de studiu sunt la îndemână. Comandă-ți tot ce ai nevoie pentru a avea un birou ordonat pe deScris!


3. Roma nu a fost construită într-o zi

La fel nici tu nu poți acumula toate informațiile din materia predată într-un semestru într-un singur calup. Calea sigură pentru o învățare pe termen lung este să aloci suficiente sesiuni de învățare în loc de un singur maraton, astfel datele au timp să se sedimenteze.




4. Scrisul de mână, aliatul memoriei

Să scrii de mână înseamnă să te implici direct în semnificația cuvintelor și să conștientizezi mai ușor înțelesul lor. Vizualizarea fiecărui cuvânt, cu fiecare literă pe care o scrii ajută la dezvoltarea capacității de concentrare. Ține-ți caietul sau agenda aproape și notițele îți vor veni în ajutor.


5. Tehnici de vizualizare

Desenează figuri sau diagrame în notițele tale folosind textmarkere  și pixuri în diferite culori pentru a grupa informațiile și a le scoate în evidență într-un mod creativ. Poți crea carduri cu diverși termeni pe care trebuie să îi reții sau poți folosi metoda bullet journal pentru a-ți ajuta mintea să rețină datele într-un mod vizual.


6. Citește cu voce tare

Studiile au arătat că citirea materialului de curs cu voce tare ajută semnificativ la memorarea informațiilor, iar când explici cursul unui partener de studiu este foarte util, practic reții cu minim efort.


7. Schimbă rutina de studiu

Dacă obișnuiești să înveți într-un anumit loc, încearcă să îl schimbi pentru următoarea sesiune de studiu, se pare că ajută la amintirea informațiilor. De asemenea, încearcă să alternezi orele de studiu variind perioada zilei de la orele de dimineață la cele de seară sau viceversa. Adăugarea unui element de noutate procesului de studiu îl poate îmbunătăți.


8. Odihnește-te suficient

Somnul de calitate este foarte important pentru o memorie bună și învățare. În plus, cercetătorii au descoperit că un pui de somn de aproximativ 45-60 de minute imediat după ce ai aflat ceva nou îți poate crește memoria cu 500%. Somnul resetează creierul, iar lipsa lui face ca neuronii să fie supra-conectați de atâta activitate încât noile amintiri nu mai pot fi salvate.


9. Hărțile mentale

Informațiile complexe pot fi reținute mai ușor cu ajutorul ”mind maps”, practic vei face conexiuni logice și vei stabili cele mai importante idei. De la ideea principală vei desena căile ”derivate” de idei, pe care le vei colora diferit. Poți adăuga imagini sau desene pentru a face reținerea vizuală mai facilă.


10. Stil de viață

Pe lângă toate celelalte tehnici, este evident că un stil de viață sănătos contribuie la o minte sănătoasă. Alimentație corectă și multă mișcare – sportul ajută la oxigenarea corectă a creierului și funcționarea lui la capacitate maximă.